Nemůže docházet ke snižování účinku sportovní výživy?

Nemůže docházet ke snižování účinku sportovní výživy?
Otázka: Je vhodné využívat pomoci sportovní výživy i při tréninku? Jde mi o to, aby si tělo na sportovní výživu „nenavyklo“ a její účinek se nesnižoval. 

Odpověď:

Můžeme vás uklidnit, v drtivé většině případů tomu tak není a účinek sportovní výživy se nesnižuje.

Samozřejmě, existují doplňky v podobě stimulantů (taurin, arginin, kofein, guarana apod.), u nichž může hrozit postupem času menší a menší účinek. Jejich úkolem je stimulace (povzbuzení) působící na centrální nervovou soustavu, velmi často fungují spíše jako „potlačovač“ (únavy, bolesti, vyčerpání). Proto tu určité riziko, že si na ně tělo „zvykne“, je.

My v Enervitu ale nejsme zastánci podobných řešení a naše produkty jsou postavené na fyziologii. Vycházejí z procesů metabolismu, tedy látkové přeměny živin, což je stejná přeměna probíhající u běžné stravy, kdy se například z rýže obsahující sacharidy uloží energie ve formě glukózy a část do glykogenu. A je jedno, zda je to dnes či zítra nebo za měsíc – využitelnost sacharidů z rýže je stále stejná. Stejně tak je pořád stejná využitelnost bílkovin z masa, které jsou použitelné pro stavbu orgánů či svalových vláken. Ani v tomto případě se využitelnost nesnižuje v závislosti na tom, kolik masa jste už za život snědli.

Rozdíl mezi energetickým gelem a rýží je v rychlosti využití obsažené energie:

  • zatímco v rýži je sacharid ve formě škrobu a jeho rozložení na jednoduché sacharidy zabere i 4 hodiny (navíc tělo zaměstnáme pro sport nepotřebnou vlákninou, různými odpadními látkami atd.),
  • energie v gelu je čistá energie (bez při sportu zatěžujících látek), navíc ihned využitelná (tělo nemusí nic štěpit); proto je možné energii z liquid gelů, isotonic gelů a gelů využít už za 10-30 minut (dle hustoty).

Stejně jako rýže, těstoviny, pečivo a další potraviny nesnižují v průběhu života účinek v zásobování organizmu energií, ani energetické gely, tablety či tyčinky od Enervitu nemají v čase klesající účinnost. Jejich princip je založen na fyziologickém vstřebávání živin.

Odeslat článek známému   Vytisknout